19.2 C
Amsterdam

Turkse oppositiepolitica: Erdogan wist maand tevoren al van couppoging

Lees meer

Een Turkse oppositiepolitica beweert dat de Turkse president Erdogan al een maand van tevoren wist van de couppoging tegen hem in 2016.

‘Op 11 juni was Erdogan al op de hoogte dat er een coup zou plaatsvinden via Sirin Ünal (een parlementariër van Erdogans regeringspartij AKP, red.)’, zei politicus Nihal Olcok over de coup van 15 juli 2016 in een uitzending van het seculiere oppositiekanaal Halk TV.

‘Waarom sloot Erdogan zijn oren hiervoor? (…) Op wie vertrouwde je (Erdogan, red.)?’

‘Is dit een grap, ofzo?’, vroeg Olcok zich verder af over de geloofwaardigheid van de coup. ‘Wie kan een coup plegen tegen een regering die al twaalf jaar aan de macht zat?’

‘Diegenen die voordeel ondervinden van een crisis, zijn diegenen die de crisis hebben veroorzaakt, dus we kijken naar hem als verantwoordelijke’, aldus Olcok, die zegt dat ze Erdogan ‘op een dag’ tot verantwoording zal roepen. ‘Voor de ogen van de hele natie of wanneer hij als vluchteling vastzit aan de Griekse of Bulgaarse grens’.

Olcok is lid van de Toekomstpartij, een nieuwe partij die is opgericht door ex-premier en AKP-afvallige Ahmet Davutoglu. Ze verloor haar Erdogan-gezinde man en zoon tijdens de mislukte coupnacht, toen ze tegenover de militairen stonden op de Bosporusbrug in Istanbul.

Tijdens de coup vielen er nog 249 andere doden en duizenden gewonden. Daarna begon een klopjacht in Turkije op vermeende leden van de Gülenbeweging, die door Erdogan ervan beticht wordt achter de coup te zitten. Er werden duizenden zuiveringen in het leger, het ambtenarenapparaat en het onderwijs doorgevoerd. Bijna 130.000 mensen verloren hun baan, 30.000 militairen werden uit het leger gezet en tienduizenden belandden in de cel.

Sommigen, waaronder de Noorse documentairemaker Jørgen Lorentzen, beweren dat Erdogans coupnarratief niet klopt. Erdogan wist sowieso al van tevoren dat een coup op handen was, en misschien zat hij er zelf wel helemaal achter, aldus Lorentzen.

- Advertentie -