17.1 C
Amsterdam

Turkse oppositiepolitica adviseert ‘hallucinerende’ Erdogan psychiater

Lees meer

De Turkse politica Meral Aksener, leider van de seculier-nationalistische IYI-partij, heeft president Erdogan geadviseerd om ‘onmiddellijk’ een psychiater op te zoeken. Dit, nadat hij de oppositie ervan beschuldigde mensen op te hitsen de straat op te gaan. Dit schrijft de Turkse nieuwssite Duvar.

Door de almaar stijgende inflatie en verslechterende economie dalen Erdogans populariteitscijfers. Enkele weken geleden waren er kleinschalige protesten in enkele steden. Erdogan waarschuwt nu alvast hen die het in hun hoofd halen de straat op te gaan.

‘Het lot van mensen die de straten op gaan zal hetzelfde zijn als de putschisten van 15 juli 2016’, zei Erdogan in het parlement, verwijzend naar de grootschalige arrestaties na de coup van dat jaar.

‘Dus ze willen schaamteloos en onvermoeid de straat opgaan?’, vervolgde hij, ‘Hebben jullie 15 juli niet gezien dan? We jagen jullie allemaal op naar jullie plaats van bestemming.’

Aksener (foto) ontkent mensen op te roepen de straten op te gaan en zegt dat Erdogan ‘hallucineert’. De leider van de nieuwe partij DEVA, oud-AKP’er Ali Babacan zegt dat Erdogan ‘imaginaire vijanden creëert’.

‘Bovendien doet hij onrecht aan onze mensen die op 15 juli de straten opgingen om de democratie te verdedigen. Ik wil Erdogan eraan herinneren dat vreedzame protesten een grondwettelijk recht vormen in democratieën’, aldus Babacan.

Ook Kemal Kilicdaroglu, leider van de linkse seculier-nationalistische oppositie partij CHP, reageert op de woorden van Erdogan. Hij maant zijn achterban tot rust. Die zal ‘geduldig moet wachten’ op de verkiezingen. Door de straat op te gaan, geef je Erdogan juist een gouden kans in handen om de repressie verder op te voeren, aldus Kilicdaroglu.

De presidentiële en parlementaire verkiezingen zijn volgend jaar in Turkije.

 

- Advertentie -