17.3 C
Amsterdam

Turkse oppositiepoliticus zit in cel na aanklacht van ‘spionage’

Lees meer

Metin Gürcan, oprichter van de nieuwe Turkse oppositiepartij Democratie en Vooruitgang (DEVA), is maandag in afwachting van zijn proces gevangengezet op beschuldiging van ‘politieke en militaire spionage’. Dit meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Gürcan, een ex-militair, is een vooraanstaande defensie-analist en daarnaast columnist bij de nieuwssite al-Monitor, die regelmatig bericht over ontwikkelingen in het Turkse leger. Hij werd vrijdagochtend in zijn huis in Istanbul aangehouden op bevel van het Openbaar Ministerie in Ankara.

De DEVA-politicus ontkende de beschuldigingen in zijn getuigenis, aldus de BBC.

‘Ik heb geen vertrouwelijke officiële informatie of documenten gedeeld met buitenlandse diplomaten’, zei hij in een verklaring voor een rechtbank in Ankara.

Gürcan is niet de eerste Turkse prominent die van spionage wordt beschuldigd. Miljonair en filantroop Osman Kavala zit nu vier jaar in de gevangenis, zonder officieel voor een misdrijf veroordeeld te zijn, op beschuldiging van spionage en het omver willen werpen van de Turkse regering. Kavala vergeleek in een interview de spionagebeschuldiging door het Turkse OM onlangs met nazipraktijken.

Ali Babacan, de leider van DEVA, steunt Gürcan. De partij zal Gürcan juridische ondersteuning bieden tijdens een eventuele rechtszaak, zegt Babacan. Als specialist op het gebied van buitenlands beleid en veiligheidsbeleid baseert Gürcan zijn werk op open informatiebronnen. Hij heeft geen toegang tot staatsgeheimen, aldus Babacan.

Gürcan richtte in maart samen met Babacan DEVA op. Babacan was vicepremier en lid van de Erdogans AKP.

 

- Advertentie -