18.9 C
Amsterdam

Turkse peiling: Erdogans AKP verliest van seculiere oppositiepartij CHP

Lees meer

Regeringspartij AKP van de Turkse president Erdogan is voor het eerst in een opiniepeiling ingehaald door de seculiere oppositiepartij CHP. Dit bericht de Turkse nieuwssite Ahval.

Volgens het onderzoek van het Yöneylem Social Research Centre heeft de AKP de steun van 24,3 procent van de kiezers, terwijl CHP een aandeel van 25,6 procent heeft.

Uit een onderzoek uit november door het in Ankara gevestigde opiniepeilingsbureau MetroPoll bleek dat nog 34,3 procent de AKP steunde, tegenover en 22,6 procent voor de CHP.

Bij de algemene verkiezingen van 2018 behaalde de AKP 43 procent van de stemmen. Uit een reeks opiniepeilingen eerder dit jaar bleek dat de steun voor de regerende partij van Erdogan gestaag afnam.

Deze afname komt door de toenemende kritiek op Erdogan economische beleid, beschuldigingen van financieel wanbeheer, de reactie van de regering op een golf van bosbranden en overstromingen en groeiend autoritarisme.

Zeker de laatste weken ligt Erdogan onder vuur, vanwege zijn economische beleid. De Turkse liramunt daalt rap in waarde en steeds meer Turken voelen dat in de portemonnee.

Uit het onderzoek van het Yöneylem Social Research Centre bleek ook dat 64,7 procent van de kiezers denkt dat de kandidaat van de oppositie zal winnen van Erdogan bij de komende presidentsverkiezingen. Die zullen in 2023 plaatsvinden.

- Advertentie -