14.8 C
Amsterdam

Turkse peiling: Erdogans AKP verliest steun religieuze kiezers

Lees meer

Volgens het Turkse peilingbureau Metropoll zou 39,8 procent van de religieuze kiezers nu op de AKP van president Erdogan stemmen. In januari 2021 was dit nog 49,9 procent.

Ook Erdogans coalitiepartner, de extreemrechtse partij MHP die gelieerd is aan de Grijze Wolven, verloor steun. Nu krijgt de MHP slechts 3,1 procent van de religieuze kiezers achter zich, terwijl dit begin 2021 5,7 procent was.

De linkse seculier-nationalistische CHP, de grootste oppositiepartij in het land, is niet populairder geworden onder religieuze kiezers. Begin 2021 kreeg de CHP de steun van 8,4 procent van de religieuze kiezers. Dat is nu zelfs nog maar 7,5 procent.

De pro-Koerdische oppositiepartij HDP en de seculier-nationalistische oppositiepartij IYI doen het wel beter bij religieuze kiezers. De HDP kreeg begin 2021 steun van 9,1 procent van de religieuze kiezers, dit is nu gestegen naar 10,3 procent; en de steun voor IYI steeg van 3,6 procent naar 4,5 procent.

Volgens de Turkse nieuwswebsite Duvar verliest de AKP populariteit onder religieuze kiezers vanwege de torenhoge inflatie, die veel spaargeld verdampt en de werkloosheid doet stijgen.

- Advertentie -