18 C
Amsterdam

Turkse politicus wil Constitutioneel Hof afschaffen na onwelgevallige uitspraak

Lees meer

Devlet Bahceli, leider van de Turkse ultrarechtse partij MHP wil dat het Constitutionele Hof wordt afschaft. Dat zei hij vorige week tijdens een fractievergadering. Bahceli is boos omdat het Hof een regeringsbesluit om de pro-Koerdische partij HDP geen subsidie te geven, heeft teruggedraaid.

In januari besloot het Constitionele Hof (AYM) dat de HDP geen subsidie mocht krijgen om campagne te voeren, vanwege vermeende banden met terrorisme. Maar donderdag 9 maart draaide het Hof dit besluit terug, met als gevolg dat HDP 539 miljoen lira (omgerekend zo’n 26,5 miljoen euro) aan overheidssubsidies ontvangt.

Bahceli, leider van de nationalistische MHP en coalitiepartner van president Erdogan, is woedend. Hij beschuldigde de hoogste rechterlijke instantie van Turkije ervan een partij te steunen die terroristische groeperingen helpt. Het hoofd van het Constitutionele Hof zou de beste presidentskandidaat van de HDP zijn voor de presidentsverkiezingen van 14 mei, aldus Bahceli. Hij wil dat de HDP verboden wordt.

De regering van president Erdogan probeert sinds maart 2021 de HDP te verbieden vanwege de banden die de partij zou hebben met de Koerdische Arbeiderspartij PKK. De PKK staat in Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie op de terreurlijst.

- Advertentie -