16.3 C
Amsterdam

Turkse politie pakt meer dan honderd Koerdische journalisten en activisten op

Lees meer

De Turkse politie heeft gisterochtend tijdens een ‘anti-terreuroperatie’ honderdtien mensen opgepakt, waaronder veel Koerdische politici, advocaten en journalisten.

Over het hele land werden mensen gearresteerd, maar de operatie concentreerde zich op de stad Diyarbakir in Zuidoost-Turkije, waar de Koerden in de meerderheid zijn. Tayip Temel, parlementslid van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij HDP, zei dat de Turkse regering met deze actie probeert de verkiezingen te verstoren.

‘Aan de vooravond van de verkiezingen hebben ze, uit angst om de macht te verliezen, opnieuw hun toevlucht genomen tot een arrestatiegolf’, twitterde de HDP-parlementariër. Hij voegde eraan toe dat tientallen partijgenoten in Diyarbakir zijn opgepakt en worden vastgehouden. ‘Je [de Turkse president Erdogan] zult niet voorkomen dat je verliest!’

De pro-Koerdische partij HDP wordt door de Turkse regering ervan beschuldigd banden te hebben met de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die in Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten op de terreurlijst staat.

Op zondag 14 mei vinden in Turkije de presidents- en parlementsverkiezingen plaats. De HDP doet niet mee met de zogenoemde Tafel van Zes, een alliantie van zes Turkse partijen – waaronder de seculier-nationalistische CHP en de nationalistische IYI-partij.  De alliantie hoopt op 14 mei president Erdogan te verslaan.

- Advertentie -