16.4 C
Amsterdam

Turkse popdiva onder vuur na ‘beledigen islam’

Lees meer

De 67-jarige Turkse zangeres Sezen Aksu ligt nationaal onder vuur, omdat ze volgens sommige moslims de profeet Adam heeft beledigd.

Ze zingt onder meer: ‘Doe de groeten van mij aan de onwetende Adam en Eva’. Daarmee verwijst ze naar de zondeval en de verdrijving van Adam en Eva uit het paradijs. Adam wordt in de islam beschouwd als de eerste profeet op aarde.

De klachten gaan over haar song Sahane Bir Sey Yasamak (Het Is Geweldig Om te Leven) uit 2017, waarvan ze twee weken geleden een nieuwe clip lanceerde.

Aksu zou de waarden van Turkije aanvallen onder het mom van kunst en muziek. ‘Onze mensen hebben genoeg van mensen zoals jij’, twittert een parlementariër van president Erdogans regeringspartij AKP. Coalitiepartner MHP noemt het een ‘buitenissig lied’.

‘Deze zorgeloze houding ten opzichte van religieuze figuren is op zijn zachtst gezegd respectloos‘, reageert Diyanet, het Turkse staatsgodsdienstorgaan.

Sommigen stonden gisteravond voor Aksu’s deur te protesteren. Een groep burgers heeft zelfs een klacht ingediend bij het Openbaar Ministerie voor godslastering.

‘Deze situatie heeft terechte woede gewekt onder degenen die in de islam geloven’, aldus de aanklager die deze groep leidt.

De burgemeester van Istanbul, lid van de seculier-nationalistische oppositiepartij CHP, betuigt juist zijn steun aan Aksu, die zich volgens hem als kunstenaar vrij moet kunnen uiten. Ook politici van andere oppositiepartijen springen op de bres voor de zangeres, die wordt gezien als de grondlegger van de Turkse popmuziek in de jaren zeventig.

Sommige Turkse popsterren hebben nu besloten om voor Aksu in de bres te springen. Elif Safak, de best verkopende vrouwelijke schrijfster, twittert:

‘We zijn een samenleving geworden die haar artiesten uitput met beledigingen, lynchpartijen en laster en ze heel, heel eenzaam maakt. Het is zo gemakkelijk om mensen aan te vallen. Sezen Aksu is een van de meest waardevolle artiesten van dit land. Haar liedjes en stem zijn in de harten van vele generaties.’

- Advertentie -