18.8 C
Amsterdam

Turkse presidentskandidaat beschuldigt Rusland van manipuleren campagnevideo’s

Lees meer

Kemal Kilicdaroglu heeft Rusland beschuldigd van het verspreiden van nepmateriaal op social media, waaronder deep fake video’s. De Turkse presidentskandidaat van de oppositie neemt het komende zondag op tegen president Recep Tayyip Erdogan.

Kilicdaroglu staat volgens de opiniepeilingen op een lichte voorsprong. Maar Erdogan heeft nog een aantal troeven achter de hand, Kilicdaroglu vreest dat de president met dirty campaigning de verkiezingen misschien toch gaat winnen.

Gisteravond beschuldigde hij Turkije’s ‘Russische vrienden’ van het verspreiden van filmpjes met een deepfake inhoud. ‘Als u onze vriendschap na 15 mei wilt voortzetten, trek dan uw hand terug van de Turkse staat. We zijn nog steeds voor samenwerking en vriendschap’, zei de oppositiekandidaat op Twitter, in zowel het Turks als in het Russisch.

Kilicdaroglu gaf echter niet specifiek aan om welke video’s het ging. Gisteren besloot de Turkse politicus Muharrem Ince om zich terug te trekken als presidentskandidaat, vanwege een vervalste ‘karaktermoord’, die online stond.

Kilicdaroglu doelt wellicht ook op de video die Erdogan afgelopen zondag liet zien op een politieke bijeenkomst. Hierin wordt Kilicdaroglu in verband gebracht met de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die in Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie op de terreurlijst staat.

Uit onderzoek van Deutsche Welle blijkt dat de beelden van deze video zijn gemanipuleerd. Op de beelden is een campagnevideo van Kilicdaroglu te zien, die de kijker vertelt: ‘Laten we naar de stembus gaan.’ Na een paar seconden verdwijnt de oppositieleider van het scherm en verschijnt er een tweede persoon in beeld, gekleed in een militair uniform. Het gaat om Murat Karayilan, een van de oprichters van de PKK. De beelden lijken nog steeds deel uit te maken van de campagnevideo van Kilicdaroglu, maar zijn een deep fake. Deutsche Welle ontdekte dat Erdogan twee verschillende video’s, met twee totaal verschillende achtergronden en inhouden, heeft gemanipuleerd.

Russische functionarissen hebben nog geen commentaar gegeven op deze kwestie, bericht internationaal persbureau Reuters. Volgens Reuters hebben Moskou en Ankara nauwe banden. Erdogan en zijn Russische collega Vladimir Poetin spreken regelmatig met elkaar, onder andere over de oorlog in Oekraïne en de oorlog in Syrië. Rusland is Turkije’s grootste energieleverancier. In tegenstelling tot de andere NAVO-landen doet Turkije niet mee aan de economische boycot van Rusland.

- Advertentie -