14 C
Amsterdam

Turkse presidentskandidaat Kilicdaroglu klaagt Erdogan aan voor nepvideo

Lees meer

De Turkse seculiere presidentskandidaat Kemal Kilicdaroglu spant een rechtszaak aan tegen president Recep Tayyip Erdogan. Aanleiding is een campagnevideo van Erdogan die Kilicdaroglu in verband brengt met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. 

Op zondag 7 mei liet Erdogan de gewraakte video van 14 seconden zien tijdens een grote verkiezingsbijeenkomst in Istanbul, die live uitgezonden werd op de nationale televisie. In deze video is te zien hoe Kilicdaroglu zijn aanhangers probeert te verzamelen op de melodie van zijn campagnelied. Vervolgens komen PKK-leden in beeld, die in hun handen klappen op de maat van het lied. Erdogans boodschap: Kilicdaroglu heeft een bondgenootschap gesloten met terroristen. In Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie staat de PKK op de terreurlijst.

Erdogan heeft inmiddels toegegeven dat de video nep is, maar blijft bij zijn beschuldiging dat de PKK de oppositie steunt. Maandag zei Erdogan, in gesprek met de Turkse staatszender TRT Haber, dat de video het werk was ‘van het snelle verstand van onze jonge mensen die de waarheid in vijf seconden kunnen samenvatten’.

Woensdag kondigde advocaat Celal Celik op Twitter aan dat hij namens zijn cliënt Kemal Kilicdaroglu een rechtszaak heeft aangespannen tegen de president. Hij eist 1 miljoen Turkse lira’s, dat is ongeveer 47.000 euro. ‘We hebben onze rechtszaak aangespannen tegen de meester van de manipulatie, Erdogan, om hem verantwoordelijk te stellen voor het bedrog van een gemanipuleerde video’, twitterde Celik. Hij zei ook dat als de rechtszaak wordt gewonnen de opbrengst naar kinderen gaat die een studiebeurs nodig hebben.

Tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen kreeg Erdogan 49,5 procent van de stemmen, Kilicdaroglu bleef steken op 44,8 procent. Ongeveer 5 procent van de stemmen ging naar een derde kandidaat, de ultranationalistische politicus Sinan Ogan. Deze heeft inmiddels aangekondigd de kandidatuur van Erdogan te steunen. Komende zondag vindt de tweede ronde plaats, tussen Erdogan en Kilicdaroglu.

- Advertentie -