18.8 C
Amsterdam

Turkse presidentskandidaat Kilicdaroglu onder vuur vanwege staan op gebedskleed

Lees meer

Regeringsgezinde Turkse media hebben kritiek op presidentskandidaat Kemal Kilicdaroglu, die tijdens een iftar in Istanbul per ongeluk op een gebedskleed stapte. De politicus, de belangrijkste tegenstander van president Erdogan, heeft al excuses aangeboden.

Staande op het gebedskleed ging Kilicdaroglu nietsvermoedend op de foto met de aanwezigen. De foto ging viral op sociale media, meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

Er ontstond grote ophef op diverse media die Erdogan steunen. Ensonhaber schrijft dat er een tweede foto is opgedoken van Kilicdaroglu met zijn voeten op het kleedje. Voor Erdoganistische twitteraccounts als ‘Marginale’ (meer dan 300.000 volgers) is dit reden om Kilicdaroglu fel te bekritiseren: ‘Niet één stem voor diegenen die onze waarden met voeten treden.’

Kilicdaroglu bood al snel ‘oprechte excuses’ aan, maar bijt ook gelijk van zich af: ‘Degenen die dit misbruiken via hun propagandakanalen, laat ik over aan het geweten van ons volk.’

Intussen krijgt Kilicdaroglu steun vanuit de gevangenis. De Koerdische leider Selahattin Demirtas van oppositiepartij HDP deelde een foto van Erdogan met een koran in de hand. ‘Wat is een zonde, het stelen van geld van het volk, de koran vermarkten voor stemmen, of per ongeluk op een gebedskleedje stappen? Je hoeft geen moslim te zijn voor het juiste antwoord: het is genoeg om mens te zijn’, aldus Demirtas.

- Advertentie -