14.9 C
Amsterdam

Turkse radiozender verliest licentie vanwege term Armeense genocide

Lees meer

In Turkije is de licentie van de radiozender Open Radio ingetrokken, omdat in een uitzending is gesproken over de Armeense Genocide. Volgens de Turkse mediatoezichthouder RTÜK zou het gebruik van die term aanzetten tot ‘haat en vijandigheid’. Zo meldt de Turks-Armeense krant Agos.

Tijdens de Armeense Genocide in 1915 vermoordde het Jong-Turkse regime anderhalf miljoen Armeense en Assyrische burgers van het Ottomaanse Rijk. De Turkse regering en een aanzienlijk deel van de Turkse bevolking ontkennen dat dit genocide was. Volgens de officiële Turkse lezing zou er tijdens de Eerste Wereldoorlog in Anatolië sprake zijn van een burgeroorlog waarin Armeniërs, maar ook Turken hebben geleden.

De radiozender werd eerder al vijf keer uit de lucht gehaald en beboet voor het bezigen van de term Armeense genocide.

De toezichthouder verklaart dat de zender in weerwil van eerdere maatregelen ‘op dezelfde voet is verdergegaan’ en daarom nu zijn licentie heeft verloren.

Open Radio vindt het verlies van de licentie ‘onacceptabel’. ‘We hebben de boete betaald en daarmee onze goede intenties getoond’, staat in een verklaring van de zender, waarin ook wordt gewezen op de ‘vrijheid van meningsuiting en persvrijheid’. De gewraakte uiting (Armeense Genocide, red.) zou ‘zonder twijfel’ binnen die vrijheden vallen.

- Advertentie -