20.8 C
Amsterdam

Turkse rappers lanceren protestsongs, regeringskrant rept van ‘coproductie Gülen en PKK’

Lees meer

Een collectief van achttien Turkse rappers heeft de krachten gebundeld voor het uitbrengen van twee protestsongs, gericht tegen oppressie en corruptie van de staat. Sommigen zien in de protestactie een complot tegen de overheid.

De twee nummers kwamen vrijdag uit en gingen al snel viral op de sociale media. Bij elkaar zijn ze inmiddels meer dan twintig miljoen keer bekeken.

De regeringsgezinde krant Yeni Safak slaat nu terug. De krant suggereert dat deze songs een ‘coproductie’ zijn tussen de Hizmet-beweging van Fethullah Gülen en de in Turkije verboden Koerdische partij PKK.

Volgens Turkije zijn beide organisaties terroristisch. De Turkse regering houdt de Turks-Amerikaanse geestelijke Gülen en de zijnen verantwoordelijk voor de mislukte coup van 2016, de PKK probeert via een gewapende opstand een onafhankelijk Koerdistan te verwezenlijken.

Yeni Safak zegt dat in de muziekvideo’s van deze nummers stiekem boodschappen van Gülen en de PKK zitten. ‘Media-organen van de Gülenbeweging en de PKK’ en internationale media zoals de Britse zender BBC zouden de rappers steunen omdat ze aandacht besteden aan hun actie.

‘Saniser’, een van de rappers die meewerkte aan de video’s, heeft in het verleden president Recep Tayyip Erdogan beledigd. In Turkije geldt dit als een misdrijf.

De clip van het vijftien minuten durende ‘Susamam’ (‘Ik kan niet stil blijven’):

- Advertentie -