16.1 C
Amsterdam

Turkse rechtbank laat verdachte in Dink-moordzaak vrij

Lees meer

Een rechtbank in Turkije heeft de laatste verdachte in de zaak van de moord op journalist Hrant Dink vrijgelaten. De verdachte was adjunct-commissaris bij de afdeling anti-terrorisme van Trabzon, waar de moord werd gepland.

Gisteren vond de tweede hoorzitting plaats van de nieuwe rechtszaak, die in 2023 was aangespannen tegen elf verdachten die betrokken zouden zijn bij de moord op Hrant Dink. De Armeens-Turkse journalist werd in 2007 vermoord.

Het Hoge Strafhof in Istanbul oordeelde dat Adem Saglem, adjunct-commissaris bij de afdeling anti-terrorisme van Trabzon, onder gerechtelijk toezicht moest worden vrijgelaten. Hij was de enige verdachte die gearresteerd was.

De beklaagden in deze nieuwe zaak worden beschuldigd van ‘het schenden van de grondwet’. Ook zouden ze lid zijn van de Gülenbeweging, de islamitische beweging die door de Turkse overheid verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup tegen president Erdogan in juli 2016. Volgens de Turkse overheid zit de beweging ook achter de moord op Dink.

In 2021 sprak een hof 37 verdachten in de zaak vrij, terwijl 26 verdachten werden veroordeeld, waarvan 4 tot levenslang en 2 tot verzwaard levenslang, de zwaarste straf in Turkije. De moordenaar van Dink, Ogun Samast, was 17 jaar toen hij de moord pleegde. Hij werd door een jeugdrechtbank veroordeeld tot 22 jaar en 10 maanden gevangenisstraf.

Hrant Dink wordt door conservatieve, nationalistische Turken verfoeid, vanwege zijn opmerkingen over de Armeense Genocide van 1915, waarbij volgens historici zo’n 1,5 miljoen Armeniërs omkwamen. Turkije ontkent deze genocide en vervolgde Dink vanwege het beledigen van de ‘Turkse identiteit’.

- Advertentie -