2.2 C
Amsterdam

Turkse rechter spreekt Koerdische journalisten na vierhonderd dagen vrij

Lees meer

Vijftien Koerdische journalisten die ruim een jaar in de gevangenis zaten in Turkije zijn in de eerste rechtszitting (na vierhonderd dagen) vrijgelaten. Ze werden achter de tralies gezet vanwege de beschuldiging ‘banden te hebben’ met de Koerdische PKK, die op de terreurlijst staat van Turkije, de VS en de EU. Zo meldt de Turks-Armeense krant Agos.

‘Het is natuurlijk van de zotte dat we pas na 400 dagen voor de rechter mochten verschijnen’, zegt de vrijgelaten Koerdische journalist Aziz Oruç verbijsterd tegen Agos.

‘De aanklacht zat vol met nieuwsberichten. Ik heb nog nooit zo’n aanklacht gezien. Heel absurd werd zelfs een nieuwsbericht van de ene journalist gebruikt als bewijs voor terrorisme van een andere journalist, omdat hij dat bericht had gebruikt voor zijn eigen bericht. Met andere woorden: je wordt bestempeld als terrorisme vanwege journalistiek’, zegt Oruc die er met zijn gedachte niet bij kan.

Hij gaat verder: ‘In de periode van de regerende AKP is van de bakker om de hoek tot politici aan de top van terrorisme beschuldigd. President Erdogan heeft zelfs leden van het Turkse Hooggerechtshof voor terrorist uitgemaakt. Als een rechter zelfs zo’n stempel kan krijgen, dan kunt u zelf wel bedenken wat de staat van het land’, aldus Oruç.

- Advertentie -