11.2 C
Amsterdam

Turkse rechter verbiedt publicaties over Erdogan-gezinde Hizbullah

Lees meer

Turken hebben niet langer toegang tot twee nieuwsberichten over de militante Koerdische Hizbullah-partij, die president Recep Tayyip Erdogan steunt. Zo oordeelt een Turkse rechter. Een van de publicaties gaat over een Hizbullah-aanhanger die dreigt de hoofden van tegenstanders van Erdogan af te hakken.

De rechtszaak was aangespannen door de Hüda-Par, een islamistische partij die nauwe banden heeft met Hizbullah. De Turkse nieuwssite Duvar schrijft over het gerechtelijke verbod. Het treft de publicaties van de in Turkije bekende journalisten Ismail Saymaz en Fatih Altayli. Hizbullah en Hüda-Par steunen de AKP van Erdogan.

‘Dit is kennelijk persvrijheid’, reageert Altayli, journalist bij platform HaberTürk, op Twitter. Een van zijn stukken, die zijn geblokkeerd, gaat over Ismail Cevher Kasimoglu. Kasimoglu is verbonden aan Hüda-Par en bedreigde in een spraakmakende video de Turkse oppositie: ‘We zullen hun hoofden afhakken als ze aan Erdogan komen’, zei hij vorige week.

Ook een interview dat Ismail Saymaz voor Halk TV had met Mehmet Genç is geblokkeerd. Genç is de oudere broer van de moslimfeministe Konca Kuris, die door Hizbullah in de jaren negentig op gruwelijke wijze is gemarteld en vermoord. In het geblokkeerde interview gaat het onder meer over de band tussen Hüda-Par met Hizbullah. ‘Het zou me niks verbazen als meer van mijn artikelen over Hizbullah worden geblokkeerd’, stelt Saymaz op Twitter.

Turkije zette Hizbullah in de jaren negentig in als paramilitaire eenheid in de strijd tegen de Koerdische PKK. Daarbij werden vele misdaden gepleegd, met name tegen Koerden.

De Turks-Armeense krant AGOS meldt dat de ‘koppensneller’ Kasimoglu na een korte hechtenis is vrijgelaten. Hij zou ‘berouw hebben’ en hebben gesteld dat zijn uitlatingen een gefrustreerde reactie waren op een interview waar de regering werd bekritiseerd.

- Advertentie -