7.3 C
Amsterdam

Turkse schrijver Ahmet Altan opnieuw de gevangenis in

Lees meer

De Turkse schrijver Ahmet Altan moet, samen met een aantal andere journalisten, opnieuw voor zes jaar de gevangenis in vanwege vermeende ‘banden met de Gülenbeweging’. De religieuze groepering staat in Turkije op de terreurlijst en wordt verantwoordelijk gehouden voor de couppoging in 2016. Zo meldt de nieuwssite Turkish Minute.

Altan (1950) heeft al jaren in de gevangenis gezeten voor dezelfde aanklacht en was recentelijk vrijgelaten. Hij zou tijdens een uitzending op tv tijdens de couppoging op 15 juli 2016 ‘subliminale boodschappen hebben verzonden’ naar het publiek en daarmee vanuit de tv-studio een rol hebben gespeeld bij de mislukte couppoging, aldus de beredenering van de Turkse rechter.

Nu moet hij, samen met journalisten die schreven voor Zaman (het dagblad dat nauwe banden onderhield met de Gülenbeweging) weer de gevangenis in. Ook die journalisten worden van ‘terrorisme’ beticht en het verspreiden van ‘terreurpropaganda’.

Alle beklaagden ontkennen dat ze zich inhielden met terroristische activiteiten en dat hun werk zich beperkt tot de journalistiek.

Vanwege een vage definitie van de terreurwetgeving, kan in Turkije bijna iedereen van terrorisme worden verdacht. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft meerdere beklaagden vrijgesproken van alle aanklachten, waaronder de Koerdische politicus Selahattin Demirtas, de filantroop Osman Kavala en mensen die worden geassocieerd met de Gülenbeweging.

Ahmet Altan staat bekend als een van de grootste schrijvers van Turkije. Zijn werk is in veel landen uitgebracht. In 2023 verscheen bij De Bezige Bij zijn nieuwste roman, Mevrouw Hayat.

- Advertentie -