28 C
Amsterdam

Turkse spion bekent: ik moest Koerdisch-Oostenrijkse politica doden

Lees meer

Een spion voor de Turkse geheime dienst MIT heeft bekend dat hij de Koerdisch-Oostenrijkse politica Berivan Aslan (foto) moest vermoorden. Zij was tot 2017 actief voor de Oostenrijkse Groenen in het Oostenrijkse parlement.

Berivan Aslan, die zich inzet voor minderhedenzaken, heeft in het verleden een netwerk van MIT-agenten in verschillende Oostenrijkse provincies onthuld.

Op de hitlist van spion Feyyaz Ö. (53)) zouden ook journalist Peter Pilz, een voormalige Oostenrijkse politicus, staan, net als de Oostenrijkse Europarlementariër Andreas Schieder, die lid is van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement.

Spion Feyyaz Ö. is een Italiaan met Turkse wortels. Hij gaf zichzelf in augustus bij de Oostenrijkse politie aan. Hij bekende niet alleen dat hij Aslan moest vermoorden, maar ook dat hij haaral een de tijd in de gaten heeft gehouden.

‘De Turkse pers en bepaalde kringen proberen het incident als ongegrond af te schilderen, maar het moordplan is reëel. Ik werd persoonlijk door de Oostenrijkse inlichtingendienst over het plan geïnformeerd. Ik sta al negen dagen onder politiebescherming’, zegt Aslan tegen de onafhankelijke Turkse website Ahval.

Over Feyyaz Ö. zegt ze: ‘Hij gaf zijn getuigenis op een zelfverzekerde manier. Hij zei dat alles klaar was voor de moord. Hij weet de reden voor de moord niet, maar hij zei dat hij de opdracht had gekregen om chaos te creëren. Er werd hem verteld: ‘Vermoord Berivan Aslan en breng de boodschap over.’’

Aslan brengt de moord op drie Koerdische vrouwen in Parijs in 2013 in herinnering, waaronder een van de oprichters van de verboden militante Koerdische groepering PKK.

‘Ik ben geen lid van dergelijke organisaties’, zegt Aslan. ‘Ik had niet verwacht dat ze zo’n aanval op onafhankelijke tegenstanders zouden kunnen ondernemen, om Europese politici te vermoorden. Dus de boodschap is: ‘Wie je ook bent, waar je ook woont, we staan klaar om je overal te vinden en te vermoorden.’’

De Turkse president Erdogan heeft herhaaldelijk gezegd dat zo’n tienduizend Turkse terroristen zich vrij in Oostenrijks buurland Duitsland mogen bewegen. Hij doelt hiermee op de Gülenbeweging, die door Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup van juli 2016, en de PKK en haar sympathisanten. In Duitsland zijn achtduizend agenten’ voor de Turkse geheime dienst actief om Turkse Duitsers te bespioneren, stelde inlichtingenexpert Erich Schmidt-Eenboom onlangs tegen de Duitse televisiezender ZDF.

- Advertentie -