2.2 C
Amsterdam

‘Turkse vliegtuigen ondersteunen Belarus in creëren vluchtelingencrisis’

Lees meer

Polen beschuldigt Turkije ervan een vluchtelingen-luchtbrug te onderhouden tussen Istanbul en de Belarussische hoofdstad Minsk, waardoor duizenden asielzoekers via Polen naar Duitsland konden komen en er nu een crisissituatie is ontstaan aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland.

De afgelopen zes weken zijn via Belarus en Polen ruim 6.000 asielzoekers naar Duitsland gekomen. Veel asielzoekers zijn via Moskou of Istanbul naar Belarus gevlogen, om vervolgens de grens met EU-staat Polen over te steken en daarna door te reizen naar Duitsland.

Polen is woedend op Belarus, maar ook op Rusland en Turkije, die via deze nieuwe vluchtelingencrisis de Europese Unie zouden proberen te ontregelen.

‘We zien dat [Turkse acties] volledig gesynchroniseerd zijn met Belarus en Rusland. Het zit ons dwars’, zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki gisteren tijdens een spoedzitting in het parlement.

‘Een maand of twee geleden leek Turkije nauw met ons samen te willen werken’, zei de premier ook. Polen hielp Turkije bij het blussen van de bosbranden, en promootte ook de Turkse toeristenindustrie. Maar volgens Morawiecki kwam de goodwill van maar één kant. Turkije deed niets terug. ‘We houden er niet van. En daar wijzen we onze Turkse vrienden op.’

Omdat ze van betrokkenheid bij mensensmokkel worden beschuldigd, kunnen Turkish Airlines en FlyDubai in de EU worden verboden, schrijft de website EU Observer.

‘De EU zal (…) onderzoeken hoe luchtvaartmaatschappijen uit derde landen die actief zijn in mensenhandel op de zwarte lijst kunnen worden gezet’, zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen eergisteren, nadat migranten vanuit Belarus de Poolse grens hadden geprobeerd te bestormen.

Ook volgens de Duitse boulevardkrant Bild bieden de Russische president Vladimir Poetin en de Turkse president Erdogan ‘logistieke steun’ voor het transport van asielzoekers naar Belarus. Verschillende hooggeplaatste veiligheidsfunctionarissen in Berlijn vertelden Bild dat het Russische Aeroflot (51 procent eigendom van de Russische staat) en Turkish Airlines (voor 49 procent eigendom van Turkije) ‘een beslissende bijdrage leveren aan de luchtsmokkel naar Belarus.’

Ook het hoofd van de Duitse federale politiebond bevestigt: ‘Aeroflot en Turkish Airlines spelen een grote rol in de smokkel.’

Turkish Airlines vliegt twee keer per dag van Istanbul naar Minsk en Aeroflot vliegt vier keer per dag van Moskou naar Minsk, aldus Bild. Er zijn in totaal zelfs vier directe vluchten per dag naar Minsk vanuit Istanbul, meldt de Beierse omroep BR24.

De Kanttekening vroeg de Turkije-afdeling van Human Rights Watch om een reactie op de aantijgingen van Bild. Een woordvoerder stelt dat het vertrekken van vluchten vanuit Turkije naar Wit-Rusland niet bewijst dat de Turkse regering achter het plaatsen van vluchtelingen voor de Poolse grens zit.

- Advertentie -