15.9 C
Amsterdam

Politieke vrijdagpreek Diyanet verwijst naar coupnacht 15 juli

Lees meer

De Turkse vrijdagpreek van 12 juli, die wekelijks vanuit Ankara ook naar Diyanet-moskeeën wereldwijd wordt gezonden, zou in het teken staan van de mislukte coup tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maandag acht jaar geleden. In 2016 ontstonden ook in Nederland spanningen, waarbij mensen op straat werden bedreigd en zelfs aangevallen.

In een Duitse Dyanet-moskee werd de tekst voorgedragen: ‘Nog niet zo lang geleden pleegde Fetö (een acroniem bedacht door de Turkse staat voor sympathisanten van de Gülenbeweging, waarin zij met terreur worden geassocieerd, red.) een aanslag op het Turkse parlement, het hart van de democratie, de mensenrechten en de wil van het volk. Deze verraderlijke couppoging was ook een gevolg van misleiding in naam van Allah en religie. Om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen, moet het begrip en de wil die de Almachtige Allah aan de mens heeft gegeven, worden gebruikt’.

In Nederlandse Diyanet-moskeeën zou vandaag ook naar de coupnacht zijn verwezen. Daarmee is de vrijdagpreek gepolitiseerd.

Zo beschikt de redactie van de Kanttekening over een geluidsopname uit mogelijk een Diyanet-moskee in Doetinchem. ‘Acht jaar geleden in de nacht van 15 juli werd de eenheid van het volk bedreigd door een verraderlijke organisatie. Ze hebben onze religie 40 jaar lang misbruikt’, zegt de imam van de moskee in het Nederlands.

 

De Turkse Nederlander Abdulsamet Alan bezocht vandaag het vrijdaggebed in de Anadolu-moskee in Krommenie. Toen de imam over ‘landverraders’ en de coupnacht begon, is hij samen met andere Gülen-sympathisanten weggegaan. Hij vond het een nare ervaring en zegt dat zulke woorden moskeebezoekers aanzetten tot haat. ‘Ik heb dit nooit eerder in Nederland meegemaakt’, zegt hij. ‘Ik heb in mijn leven niks anders gedaan dan lesgeven, en toch word ik op de coup aangesproken.’

Op de Turkse website van Diyanet staat dat de vrijdagpreken geheel in het teken van de achtste herdenking van de mislukte couppoging staan.

Hierbij de vertaling van de verwijzingen naar de coupnacht in de Turkse vrijdagpreek:

‘Beste gelovigen!

Aanstaande maandag is de achtste verjaardag van onze epische overwinning op de wereldwijde kwade krachten en hun collaborateur Fetö, behaald met de hulp van Allah de Almachtige, de vastberadenheid van onze staat en de moed van onze natie. Zoals in elke periode van de geschiedenis, op de nacht van 15 juli stonden we schouder aan schouder met onze vrouwen en mannen, jong en oud. Begeleid door de galmende geluiden van de minaretten, stroomden we allemaal samen naar de pleinen in de geest van eenheid, solidariteit en samenwerking. Zoals onze nationale dichter (Asim) het uitdrukte in de regels, ‘Asims generatie is een glorieuze generatie: zij stonden niet toe dat hun eer vertrapt werd en zullen niet toestaan dat hun eer vertrapt wordt’. 15 juli is het laatste voorbeeld van het feit dat onze nobele natie zich nooit zal onderwerpen aan het juk van wie dan ook en nooit zal buigen voor de onderdrukker. 15 juli is een glorieus verzet waarbij vastberadenheid en moed zegevierden over schande en lafheid.’

- Advertentie -