11.8 C
Amsterdam

Turkse zangeres opgepakt na uitspraak over perversiteit en islamonderwijs

Lees meer

De beroemde Turkse popzangeres Gülsen Bayraktar Colakoglu (46) is opgepakt. Ze had al een rechtszaak aan haar broek hangen vanwege ‘provocatieve uitspraken’ en ‘het aanzetten van het volk tot haat en vijandigheid’.

Tijdens een concert in april, waarvan de beelden vorige week opdoken op sociale media, relateerde Gülsen in een giechelige bui ‘perversiteit’ aan ‘islamitisch onderwijs’.

‘Hij heeft vroeger onderwijs genoten bij Imam-Hatip (een islamitische school, red.), daar komt zijn perversiteit vandaan’, zei ze schertsend over een bandlid op het podium.

De Turkse krant Sabah rept van ‘schandalige beelden waarin de omstreden Gülsen – die in haar concerten met de LGHBT-vlag zwaait en mensen die daar niks mee hebben oproept te vertrekken – over islamitisch onderwijs’.

Al snel vroegen vele duizenden Turken via social media al om haar arrestatie. Diyanet, het Turkse overheidsinstituut dat de soennitische staatsgodsdienst vertegenwoordigt, spreek van een ‘onaanvaardbare’ uitspraak.

Ook een regeringswoordvoerder noemt haar opmerkingen een ‘schande’. ‘Een deel van de samenleving aanvallen met de beschuldiging van ‘perversie’ en proberen Turkije te verdelen, is een haatmisdrijf en een schande voor de mensheid.’

Voorafgaand aan haar arrestatie zei Gülsen nog dat ze niemand had willen kwetsen met haar opmerking. ‘Het spijt me dat mijn woorden materiaal hebben gegeven aan kwaadwillenden die erop uit zijn om ons land te polariseren.’

Haar advocaat belooft in beroep te gaan tegen de arrestatie van de ster. ‘Onze cliënt heeft geen misdaad begaan.’

- Advertentie -