23.5 C
Amsterdam

Turkse zender vervangt commentator na noemen ‘staatsvijand’ Hakan Sükür

Lees meer

Een opmerkelijke wissel tijdens de WK-wedstrijd Canada-Marokko van gisteren – niet in het veld, maar bij de Turkse staatzender TRT. Commentator Alper Bakircigil werd in de rust vervangen. De reden: Bakircigil noemde de naam van Hakan Sükür, gelauwerd oud-voetballer maar vijand van het Erdogan-regime.

Dat Marokko-speler Hakim Ziyech al in de vierde minuut een fout van de Canadese keeper afstrafte en 1-0 scoorde, was reden voor Bakircigil om de kijker aan een historisch feitje te herinneren. Namelijk dat het vroegste doelpunt ooit op een WK gescoord is door een Turk: Sükür in 2002. Na 11 seconden vond hij toen het net in de troostfinale tegen Zuid-Korea, de stuntploeg van Guus Hiddink.

Na de rust van de wedstrijd hoorde de kijker ineens het stemgeluid van een heel andere commentator. Hoogst opmerkelijk, omdat commentators in tegenstelling tot spelers nooit worden gewisseld tijdens de wedstrijd. De stem van Bakircigil is zelfs helemaal geknipt uit de latere samenvattingen van de wedstrijd op TRT.

Bakircigils verwijdering heeft te maken met het noemen van Sükür. De superspits is topscorer aller tijden voor Turkije (51 goals) en Galatasaray (288 goals), dat hij in 2000 naar de UEFA Cup-winst schoot. Toch is Sükür inmiddels omstreden in Turkije en is alleen al het uitspreken van zijn naam in feit verboden. En dat heeft alles te maken met zijn leven na het voetbal.

Sükür werd in 2011 parlementariër voor Erdogans AKP. Maar hij verliet die partij in 2013 vanwege een corruptieschandaal rond de Erdogan-familie. Erdogan hield de Gülenbeweging, waar Sükür mee wordt geassocieerd, hiervoor verantwoordelijk. Sükür vluchtte in 2015 al naar Amerika. Na de couppoging in 2016, die Erdogan toeschrijft aan de Gülenbeweging, zijn al Sükürs bezittingen geconfisqueerd. De reden: hij zou de Gülenbeweging financieel steunen.

Onlangs sprak de Kanttekening Sükür, woonachtig in Los Angeles, over zijn voetballeven, zijn vlucht uit Turkije en zijn strijd met het Erdogan-regime. ‘Ik had zoveel opgebouwd en geïnvesteerd in mijn land. En dat is mij in één klap door zo’n fascistische horde afgenomen.

- Advertentie -