14.2 C
Amsterdam

Tussenvonnis in zaak Zuid-Afrika: ‘Israël moet genocide in Gaza voorkomen’

Lees meer

Israël moet er alles aan doen om te voorkomen dat er een genocide plaatsvindt tegen de Palestijnen in Gaza. Zo luidt het langverwachte tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in de genocidezaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël.

Het hof wil dat Israël bewijs van eventuele misdaden bewaart en daarvan binnen een maand verslag uitbrengt. Ook moeten personen die zich schuldig maken aan genocide of daartoe oproepen worden vervolgd.

Geen staakt-het-vuren

Of Israël zich daaraan gaat houden is zeer de vraag. Premier Benyamin Netanyahu gaf eerder aan dat Israël zich niks van de uitspraak van het hof zal aantrekken en een staakt-het-vuren, zoals Zuid-Afrika heeft geëist, niet zal gebeuren.

Tot dat oordeel, een staakt-het-vuren, kwam het hof niet. Wel moet Israël humanitaire hulp naar de Gazastrook toestaan. Het riep Hamas ook op alle Israëlische gijzelaars vrij te laten.

Tegenstanders van de het rechtsproces tegen Israël voerden aan dat Zuid-Afrika geen genocidezaak zou kunnen beginnen tegen Israël, maar daar zetten de internationale rechters een streep door.

- Advertentie -