19.3 C
Amsterdam

Twee derde Nederlanders wil staakt-het-vuren in Gaza

Lees meer

Hoe langer de oorlog in Gaza voortduurt des te kritischer Nederlanders worden over het Israëlische optreden. Een ruime meerderheid wil een tijdelijk staakt-het-vuren, blijkt uit onderzoek van bureau I&O Research.


Volgens het onderzoek vindt de helft van de Nederlanders de militaire reactie van Israël op de aanvallen van Hamas ‘buitenproportioneel’. Twee weken geleden was dat nog 43 procent.

Hamas wordt nog steeds als de grote verantwoordelijke gezien voor het oplaaien van het geweld. Ongeveer drie kwart van de Nederlanders vindt dat. Alleen wordt Israël, nu de oorlog langer duurt, vaker verantwoordelijk gehouden. Twee weken geleden hield 45% van de Nederlanders Israël verantwoordelijk voor het geweld, nu is dat gestegen naar 55%.

Ook is een meerderheid van de Nederlanders kritisch op de houding van de Nederlandse regering, die Israël ‘onvoorwaardelijk’ blijft steunen. Zij vinden ook dat de Nederlandse regering kritischer moet zijn op Israël dan nu het geval is.

De kiezers van politieke partijen verschillen wel sterk van mening. Onder VVD, CDA, CU en SGP staat minimaal de helft achter de reactie van de regering. Bijna geen enkele kiezer van DENK en FvD staat achter het optreden van de Nederlandse regering.

In tegenstelling tot de stemming in de VN voor een staakt-het-vuren, waarin het kabinet zich heeft onthouden van een stem, wil twee derde van de Nederlanders (65%) een staakt-het-vuren, blijkt uit het onderzoek van I&O Research.

- Advertentie -