9.6 C
Amsterdam

Twee Koerden maken zwemmend de oversteek van Marokko naar Spanje

Lees meer

Ahmed Beki en Khalid Omar zijn twee van de duizenden vluchtelingen die in Europa aankomen voor asiel. Het bijzondere aan het verhaal van deze twee Koerden uit Kobane in Noord-Syrië is dat zij dat zwemmend hebben gedaan van Marokko naar Spanje.

Dat meldt de Koerdische nieuwszender Rudaw. De reis van de twee Koerden begon in Kobane (de stad waar in 2014 de opmars van ISIS werd gestopt). Van Kobane reisden ze per auto naar Libanon. Van Libanon pakten ze de vliegtuig naar Libië en staken vervolgens over naar Algerije en vandaar weer naar Marokko.

Op 24 juni vroeg sprongen ze de Middellandse zee in en vertrokken naar Spanje, meldt Rudaw. Ze verbleven maar liefst vier uur in zee en ondervonden vele moeilijkheden naar eigen zeggen. Uiteindelijk slaagden ze erin om de kust van Sebte in Spanje te bereiken.

‘De weg was vol met soldaten. We doken tussen hen in, de soldaten achtervolgden ons, maar we redden onszelf,’ meldt Omar en vervolgt, ‘We waren erg moe, we dachten dat we het niet zouden overleven, ik was erg bang. Maar op de een of andere manier hebben we het overleefd,’ zegt hij.

Beki: ‘We hebben vier uur in het water gelegen. We hebben 9 kilometer afgelegd. God heeft ons gered.’

De Koerden verblijven nu in een vluchtelingenkamp in de hoop asiel te krijgen en een nieuw leven te beginnen.

- Advertentie -