16.6 C
Amsterdam

Tweehonderd moskeeën willen van Wiersma af in dossier informeel onderwijs

Lees meer

Meer dan tweehonderd Nederlandse moskeeën willen dat minister Dennis Wiersma (VVD, Onderwijs) zich niet langer met het dossier van islamitische weekendscholen bezighoudt. Zij willen vanaf nu zaken doen met het ministerie van Sociale Zaken.

‘Ten grondslag aan het verzoek ligt de bespreking in de ministerraad van een brief over het informeel moskee-onderwijs, geagendeerd door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Diezelfde dag zijn diverse (islamitische) organisaties uitgenodigd om een bijeenkomst bij te wonen waarin de brief zal worden toegelicht en waarover vragen kunnen worden gesteld,’ staat in een persverklaring.

De moskeeën weten niet waar de brief precies over gaat en zijn ook niet in de gelegenheid om vooraf input te leveren. De moskeeën zijn daarover niet te spreken. ‘Naar het oordeel van de moskeeën is deze gang van zaken niet alleen onbehoorlijk, maar ook schadelijk voor de maatschappelijke verhoudingen in ons land.’

Wiersma stuurde vorig jaar in november de nota ‘vrij en veilig onderwijs’ naar de Tweede Kamer, waarin hij vergaande plannen presenteerde voor toezicht op het informeel onderwijs, ‘zonder concreet aan te kunnen geven waar het nu expliciet misgaat’, klagen de moskeeën.

Ze hebben er geen vertrouwen meer in dat het goed komt in de communicatie met Wiersma en willen nu dat Sociale Zaken het dossier overneemt.

Wiersma ligt sowieso niet in lekker in het ministerie, en wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. De moskeeën refereren indirect ook naar die kwestie, als mogelijke verklaring voor de vertrouwensbreuk: ‘De moskeeën kunnen zich in het licht van hetgeen over de werkstijl en communicatieve vaardigheden van minister Wiersma naar buiten gekomen is, niet aan de indruk onttrekken dat ambtelijke signalen niet tot de minister doordringen, omdat hij deze negeert of omdat de ambtenaren bang zijn die aan hem door te geven.’

- Advertentie -