15.1 C
Amsterdam

Twintig jaar celstraf voor verkozen Koerdische burgemeester

Lees meer

De nieuwe Koerdische burgemeester van Hakkari (in het zuidoosten van Turkije) Mehmet Siddik Akis (53) moet voor twintig jaar de gevangenis vanwege zogenoemde ‘banden met de PKK’. Dat heeft de Turkse rechter bepaald. De burgemeester werd vorige week opgepakt en vervangen door een vertrouweling van de regering Erdogan. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

De onlangs verkozen Akis (voor de pro-Koerdische partij DEM) zou volgens de Turkse autoriteiten een ‘hooggeplaatste rol’ hebben bij de verboden PKK, een gewapende groepering die ook op de terreurlijst staat van de VS en EU.

‘Ik weet dat deze rechtszaak politiek is’, zei Akis in een verklaring voor de rechter in Hakkari. Hij ontkent alle beschuldigingen van banden te hebben met de PKK. Na de rechtszaak werd hij in gepantserde wagens naar de gevangenis in Van gestuurd.

De partij DEM is furieus op de detentie en spreekt van een ‘illegale overname’ van de Koerdische stem. De rechterlijke macht zou op instructies van de regeringscoalitie van de islamistische AKP en extreemrechtse MHP de wet overtreden. De partij beschouwt de beslissing daarom ‘nietig’ en ‘leeg’. ‘Uiteindelijk zullen je vertrekken’, verklaart de partij strijdbaar op X.

Ook DEM wordt door Turkije beschuldigd van banden te onderhouden met de PKK. De voorloper van de partij HDP werd met een partijverbod bedreigd. Veel Koerdische burgemeesters en andere politici zitten op grond van exact dezelfde beschuldigingen vast in Turkije, waaronder Selahattin Demirtas sinds 2016.

- Advertentie -