16.6 C
Amsterdam

Twitter scherpt huisregels aan: racisme expliciet verboden

Lees meer

Twitter heeft de strijd tegen discriminatie en haatzaaien opgevoerd en wil ‘taal die mensen ontmenselijkt op basis van ras, etniciteit en nationale afkomst’ bannen.

Twitter zegt dat de nieuwe huisregels eigenlijk al golden, maar dat het met deze nieuwe tekst duidelijker wil zijn.

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging Color of Change is blij dat Twitter de regels heeft aangescherpt en noemt deze veranderingen essentieel. Wel hekelt de beweging het feit dat Twitter de regels niet al voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft aangescherpt. Ook zou Twitter weinig transparant zijn over de wijze waarop er gemodereerd wordt.

Vorig jaar verbood het platform uitlatingen die andere mensen ontmenselijken ‘op basis van religie of kaste’. Eerder dit jaar werden de regels aangescherpt en werden expliciet leeftijd, handicap en ziekte toegevoegd aan de lijst.

Het platform is al jaren bezig met een strijd tegen discriminatie en haatzaaien. Het verwijderen van gebruikers is hierbij een middel. Zo kreeg de controversiële rechtse journalist Milo Yiannapoulos in 2016 een ‘permaban’  vanwege beledigende opmerkingen tegen zwarte actrices uit de Ghostbusters-film van 2016 en werd in 2018 Alex Jones van de omstreden complotwebsite Infowars verwijderd.

- Advertentie -