13.7 C
Amsterdam

Amsterdams D66-raadslid gehekeld na ‘racistische grap’ tegen Sylvana Simons

Lees meer

Het Amsterdamse D66-raadslid Jan-Bert Vroege maakte een grappig bedoelde opmerking op Twitter tegen BIJ1-Kamerlid Sylvana Simons, vroeger zijn collega in de gemeenteraad. Niet iedereen kan erom lachen.

‘Ik ben ergens waar je alleen cash kunt betalen’, twitterde Sylvana Simons gisteravond, ‘en ik ben verscheurd tussen ‘Oh, wat onhandig!’ en ‘More power to you!”

D66-raadslid Jan-Bert Vroege besloot hierop te reageren: ‘Zwart geld of heet dat tegenwoordig ook geld van kleur?’

Daarmee refereerde hij, bedoeld als grap, naar het feit dat zwarte mensen zichzelf steeds vaker scharen onder de noemer ‘mensen van kleur’.

‘Het afvoerputje van D66 heeft een naam. En die naam is ‘Jan-Bert Vroege’’, twittert BIJ1-fractiemedewerker Rebekka Timmer boos.

Anderen beschuldigen Vroege van racisme. ‘Een zwarte vrouw noemt cash geld en Jan legt direct de link met crimineel gedrag én kan het niet laten om dat te gieten in de vorm van een racistische grap’, zegt een twitteraar bijvoorbeeld.

Vroege krijgt ook kritiek vanuit de eigen D66-gelederen. ‘Waardeloze tweet’, oordeelt Stefan de Koning, persvoorlichter voor D66 in het Europees Parlement.

‘Ik als D66 raadslid in Hattem vind dit ook vrij gênant eerlijk gezegd….’, aldus Erwin Kwakkel, die in Hattem de D66-kar zal trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

Vroege reageert dat zwart geld een probleem is dat door Simons kennelijk wordt onderschat en ontkent racistische intenties te hebben gehad. Hij heeft zijn gewraakte tweet inmiddels verwijderd.

- Advertentie -