10.7 C
Amsterdam

‘Van campus weggepeste moslimstudente’ blijkt onvindbaar

Lees meer

Het verhaal ging als een lopend vuurtje rond op social media. Ook de Kanttekening berichtte er vorige week over: een kersverse studente met de naam Ilhame el Messaoui (Vrije Universiteit Amsterdam) zou niet welkom zijn bij haar huisgenoten in spé vanwege haar geloof, waarop ze de woning zou hebben geweigerd. Maar studentenhuisvester DUWO en de VU zeggen haar niet te kennen; op social media is ze niet meer vindbaar.

De andere studentenbewoners op ‘haar’ gang op studentencampus Uilenstede in Amstelveen leek het, nadat El Messaoui haar kamer had bezichtigd, toch niet prettig om met een gelovige moslima samen te wonen. Althans, dat beweerde het Facebook-account met de naam van El Messaoui in de besloten Facebookgroep ‘Moslimstudenten’. De redenen: ‘islamitische gewoontes’ en ‘angst voor radicaliserende jongeren’. Dit moest blijken uit app-berichten naar El Messaoui vanuit een van haar ganggenoten, een vrouwelijke student.

Er kwam ophef nadat het anonieme account ‘SafaTweets’ de appjes op Twitter had gezet. Het bericht werd duizenden keren gedeeld. DUWO reageerde ‘geschrokken’ en zei actief op zoek te gaan naar de betrokkenen. Maar een week later verklaart een DUWO-woordvoerder nog altijd in het duister te tasten, meldt VU-studentenkrant Ad Valvas.

Hoe kan dit? El Messaoui verklaarde vorige week tegen de Kanttekening nog een melding van discriminatie tegen de huisgenoten te hebben gedaan. Dit klopt deels, zegt DUWO tegen de Kanttekening: er ligt wel een melding van discriminatie, maar namens haar en niet dóór haar.

Wie de persoon is die de melding heeft gedaan, kan DUWO wegens privacyredenen niet zeggen. Wel wil DUWO kwijt dat de melding is gedaan door iemand die, net als El Messaouidi, in de Facebookgroep ‘Moslimstudenten’ zit – die ruim twintigduizend leden telt.

Ook zegt DUWO El Messaoui niet terug te kunnen vinden in het systeem, meldt Ad Valvas, dat eenzelfde antwoord kreeg van de VU.

Redenen voor extra navraag. De Kanttekening had eerder contact met het Facebook-account van El Messaoui. Maar meerdere verzoeken om hernieuwd contact vanuit de Kanttekening zijn door het account, dat eventjes uit de lucht was, onbeantwoord gebleven. Inmiddels is het account opnieuw niet meer beschikbaar.

Ook navraag door de Kanttekening bij enkele werkgevers die door het account waren opgegeven, leverde niets op, ofwel om privacyredenen ofwel omdat El Messaoui niet in het systeem bleek te zitten.

Volgens een bericht van het account van El Messaoui, dat vorige week in de Facebookgroep ‘Moslimstudenten’ is gezet, heeft ze een radiostilte op social media ingesteld omdat alle commotie haar te veel zou zijn geworden. Ook zou ze inmiddels door een ‘lieve zuster’ in Diemen een woning aangeboden hebben gekregen.

Maar of dit daadwerkelijk klopt, net zoals ze de wacht zou zijn aangezegd door toekomstige huisgenoten na het bezichtigen van een studentenwoning op campus Uilenstede? Dat is allemaal niet zeker. Iedere poging tot contact met El Messaoui hierover loopt spaak.

Vanwege het speurwerk van Ad Valvas en de herhaalde weigering van El Messaoui’s Facebookaccount om nogmaals met ons in contact te treden, concludeert de Kanttekening dat ons eerdere bericht over deze zaak niet volledig was. Wij beloven hier lering uit te trekken.

- Advertentie -