13.7 C
Amsterdam

Uit Turkije gevluchte arts uitgenodigd door VS vanwege corona-studie

Lees meer

De Turkse nucleair geneeskundige Murat Sadic is door de Verenigde Staten uitgenodigd om daar zijn wetenschappelijke onderzoek naar het coronavirus voort te zeten. Ook wordt Sadic gasthoogleraar aan de prestigieuze Harvard Universiteit in Boston, meldt Euronews.

Sadic moest na de mislukte staatsgreep van 2016 Turkije ontvluchten. Hij woont nu in Duitsland en werkt daar als wetenschapper. Vanwege zijn onderzoek op het gebied van het coronavirus is hij uitgenodigd door de Verenigde Staten. Hij zal daar als ‘buitengewone wetenschapper’ aan de slag gaan.

Op dit moment bestaat er nog geen goede medicatie tegen het virus. Sadic zegt twee methodes te hebben ontwikkeld om het coronavirus te bestrijden.

In de eerste methode worden de tweede belangrijkste receptoren geïdentificeerd en gedupliceerd. Volgens Sadic is het mogelijk om een diagnose en een behandeling te geven met een radiocatief middel, dat vervolgens tegen het virus kan worden gebruikt.

Ook denkt Sadic dat het mogelijk is om antilichamen tegen het virus te reproduceren en met behulp van radioactieve stoffen rechtstreeks te sturen naar de plek waar het virus zich bevindt.

Over de situatie in Turkije, waar de coronapandemie ook is uitgebroken, maakt Sadic zich grote zorgen. Turkije heeft na de mislukte coup van juli 2016 veel mensen vervolgd, ook artsen. Zij zitten nu in de gevangenis, of zijn – zoals Sadic zelf – naar het buitenland gevlucht. Zij kunnen nu niet helpen in de Turkse ziekenhuizen, om het coronavirus te bestrijden.

Sadic noemt de klopjacht tegen politieke tegenstanders in Turkije een ‘groter virus dan corona’.

- Advertentie -