16.4 C
Amsterdam

Uitgeverij Atlas Contact start cursus: ‘Herken witte suprematie bij jezelf’

Lees meer

Vandaag verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact de internationale bestseller Witte suprematie en ik van de Afro-Britse schrijfster Layla F. Saad. Bijgaand start de uitgeverij aanstaande zaterdag de cursus ‘Witte suprematie & ik’.

‘Deelnemers maken kennis met het boek en Saads methode om de witte suprematie in zichzelf te herkennen’, aldus de uitgeverij. ‘Veel (witte) mensen willen bijdragen aan het antiracisme, maar weten niet goed waar te beginnen. Ze hebben vragen als: Wat kan ik zelf doen om bij te dragen aan het antiracisme? Hoe word ik een goede bondgenoot? Hoe praat ik met anderen over racisme?’

Deelnemers aan de cursus krijgen vanaf zaterdag een week lang een nieuwsbrief met reflectieopdrachten. In het laatste weekend ontvangen deelnemers een terugblik met tips voor het voortzetten van hun werk.

Atlas Contact: ‘Deelname aan deze challenge zorgt voor een volgende stap in het antiracisme: niet alleen erover lezen, maar middels de reflectievragen zelfonderzoek doen. Dit kan confronterend zijn, voor deelnemers en anderen. Om deze reden is de challenge volledig anoniem en worden deelnemers verzocht terughoudend te zijn over hun bevindingen op sociale media.’

In het boek Witte suprematie en ik legt de Afro-Britse schrijfster Layla Saad uit wat centrale begrippen in het huidige antiracistische discours precies betekenen, zoals’ wit privilege’, ‘witte fragiliteit’ en ‘witte apathie’, en waarom bijvoorbeeld ‘kleurenblindheid’, culturele toe-eigening en ‘tokenisme’ problematisch zijn.

- Advertentie -