14.2 C
Amsterdam

UNICEF ‘verafschuwt’ dodelijke aanval Iran op school in Iraaks-Koerdistan

Lees meer

UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties, ‘verafschuwt en veroordeelt’ de dodelijke Iraanse beschieting van een school in een vluchtelingenkamp in Koya, Iraaks-Koerdistan.

‘Aanvallen op kinderen en schoolfaciliteiten zijn een onaanvaardbaar schending van kinderrechten. Scholen moeten ten allen tijde een veilige plek zijn, waar kinderen kunnen leren, spelen en opgroeien om hun volle potentie te bereiken’, aldus UNICEF.

Bij de aanval is ten minste een zwangere vrouw omgekomen en zijn twee kinderen gewond geraakt, meldt UNICEF.

Unicef roept ‘alle partijen’ op de Veilige Scholen Verklaring te respecteren, condoleert de nabestaanden van de zwangere vrouw en hoopt op een ‘spoedig herstel’ van de kinderen

De artilleriebeschietingen van Iran op Koya zijn al meer dan vier dagen gaande, meldt de Koerdische nieuwssite Rudaw. Iran zegt Iraans-Koerdische peshmerga’s, een separatistische groepering, onder vuur te nemen. Daarbij zet Iran ook raketten en kamikaze-drones in. Er zijn zeker dertien doden gevallen.

Iran beschuldigt de peshmerga onder meer van het aanwakkeren van de aanhoudende protesten. Die ontstonden in Iran na de omstreden dood van de Iraans-Koerdische Mahsa Amini, die werd vastgehohden omdat ze haar hoofddoek niet goed op had volgens de strenge voorschriften in dat land. Volgens de BBC zijn bij de Iraanse protesten al meer dan 76 doden gevallen.

Het Iraanse regime zegt dat de aanvallen ‘zullen doorgaan totdat de terroristische dreiging is geneutraliseerd’, zo meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Gisteren veroordeelden de Verenigde Staten de Iraanse aanvallen en noemde ze een ‘aanval op de soevereiniteit van Irak en zijn volk’.

‘Iran kan de schuld niet afwenden van zijn interne problemen en de legitieme grieven van zijn bevolking met aanvallen over zijn grenzen.’

- Advertentie -