De Universiteit Leiden blijft pal achter haar hoofd Veiligheidszaken staan. Sommige pro-Palestijnse activisten zien hem als degene die achter de schermen verantwoordelijk is voor het cancelen van een Palestina-paneldiscussie aan de universiteit.
In de paneldiscussie zouden wetenschappers in een universiteitszaal betogen waarom Israël een apartheidsstaat is die Palestijnen onderdrukt, zoals ook Amnesty International en Human Rights Watch beweren. Maar het universiteitsbestuur achtte moderator Dina Zbeidy, een Nederlands-Palestijnse antropologe die ook vindt dat Israël een apartheidsstaat is, niet neutraal genoeg. Omdat de organisatoren haar niet wilden vervangen, cancelde Universiteit Leiden het evenement en wordt de discussie vanmiddag buiten de universiteit om in Den Haag georganiseerd. Eerder vanmiddag is er gedemonstreerd door tegenstanders van het universiteitsbesluit.
BDS Nederland, een pro-Palestijnse NGO, beweert dat Leo Harskamp, het hoofd van de universiteitsbeveiliging en volgens BDS ‘een uitgesproken Christen-Zionist’, achter het cancelen zit.
Vorig zomer twitterde Harskamp aan de Leidse docent en Midden-Oostendeskundige Christian Hederson, die schreef dat Israël een ‘oorlog’ voert tegen Palestijnse amateursporters: ‘Elke progrom (sic) ooit werd voorafgegaan door dit soort kwaadaardige leugens. Hoe wilt u dat de (joodse) studenten onder uw hoede zich voelen?’
Pro-Palestijnse activisten vinden dat Harskamp met deze tweet zijn boekje te buiten is gegaan en twijfelen aan de neutraliteit van hem als hoofd beveiliging. Zo vindt de Leidse antropoloog Jasmijn Rana dat er een discussie moet komen over zijn neutraliteit als veiligheidsadviseur.
Volgens universiteitswoordvoerder Renée Merkx is de kritiek op Harskamp niet terecht. ‘Het standpunt om de paneldiscussie niet door te laten gaan, is ingenomen door het College van Bestuur’, zegt ze. ‘Aan het besluit hebben anderen uitvoering gegeven, waaronder het hoofd van de beveiliging.’ Volgens Merkx staat Harskamp ‘voor al onze medewerkers, ongeacht hun achtergrond of komaf’.
De universiteitswoordvoerder wil niet reageren op de ‘pogrom’-tweet van Harskamp en op de vraag of Harskamp misschien onder druk van de universiteit inmiddels zijn Twitteraccount heeft verwijderd. ‘Hij voert zijn functie uit op neutrale wijze, zonder enige voorkeuren’, aldus Merkx. ‘Collega’s onder elkaar op de universiteit kunnen het niet eens zijn met elkaar. Je moet echter respect voor elkaar hebben en persoonlijk zo met elkaar omgaan, dat je de integriteit van de ander niet in twijfel trekt. Dat is onkies, vind ik.’
Volgens bronnen aan de universiteit had Mark Rutgers, decaan van de faculteit Geesteswetenschappen, vrijdag een ander zaaltje gehuurd voor de paneldiscussie die op maandagmiddag moet plaatsvinden. Maar volgens diezelfde bronnen is de decaan inmiddels teruggefloten. Volgens universiteitswoordvoerder Merkx klopt dit niet: Rutgers zou hebben aangeboden de paneldiscussie te leiden, maar vervolgens zou de organisatie, de groep Students for Palestine, dit niet hebben geaccepteerd. Volgens Merkx zitten Rutgers en de universiteit op één lijn.