20.7 C
Amsterdam

Urker jongeren betuigen spijt na gesprek met Holocaust-overlevende

Lees meer

Dit weekend ging Holocaust-overlevende Lous Steenhuis-Hoepelman in gesprek met jongeren uit Urk die zich als nazi’s hadden verkleed. Na afloop van het gesprek betuigden de jongeren spijt, meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

De jongeren hadden zich een week geleden als nazi’s verkleed als ‘ludiek’ protest tegen de coronamaatregelen. Zoals Joden toen werden vervolgd door de nazi’s, zo worden nu de vaccinatieweigeraars vervolgd door de Nederlandse regering, was de boodschap.

Beelden van jongeren in een nazi-uniform die gewelddadige taferelen naspeelden, waaronder de terechtstelling van iemand met een Jodenster, zorgden voor nationale verontwaardiging. Onder meer de gemeente Urk en het CIDI reageerden afkeurend.

Naar aanleiding van dit incident werd er een gesprek met de jongeren georganiseerd, waarin Holocaust-overlevende Lous Steenhuis-Hoepelman haar verhaal deed. Zij maakte als kind de Holocaust mee en werd via doorgangskamp Westerbork gedeporteerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen en daarna naar kamp Theresienstadt.

Over enkele maanden komt er een vervolgbijeenkomst, waarbij de jongeren worden rondgeleid door kamp Westerbork.

- Advertentie -