14 C
Amsterdam

Utrecht: man veroordeeld voor heling na diefstal Joods herdenkingsbeeld

Lees meer

Een zestigjarige man uit Utrecht is veroordeeld, omdat hij een gestolen bronzen beeld voor Joodse kinderen heeft gekocht. ‘Ik kocht het in een park’, beweert de man.

Het gaat om een rennend meisje in brons, dat voor de deur stond van het Centraal Israëlitisch Weeshuis aan de Magdalenastraat in de Domstad. Het beeld verwijst naar de Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit het weeshuis naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd.

Het beeld verdween plotseling, en dook daarna even plotseling weer op, op een andere plek in de stad, aldus AD Utrecht. Dankzij de DNA-sporen op het beeld kon de man, een bekende van justitie, in de kraag worden gevat.

Tegenover de rechtbank beweerde hij dat hij het beeld voor 20 euro van een kennis had gekocht en voor 500 euro zou willen verkopen. De plek waar hij het kocht staat bij dak- en thuislozen bekend als een locatie waar vaak gestolen waar wordt aangeboden.

Na een oproep op televisie besloot de man het beeld te dumpen langs de weg, waar het werd teruggevonden. Het is nu weer teruggeplaatst voor het weeshuis.

De man kreeg van de rechter voor onder meer heling van het beeld en enkele andere diefstallen een jaar plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders opgelegd. Als hij zijn straf heeft uitgezeten, moet hij met hulp van het Leger des Heils zijn leven weer op de rails zien te krijgen.

- Advertentie -