15 C
Amsterdam

Utrecht: salafistische moskee houdt dienst in pand waar ze uit moest

Lees meer

Vrijdag organiseerde de salafistische moskee alFitrah in Utrecht een herdenkingsdienst in het pand dat het moest verlaten. Dat meldt het AD Utrecht. Dit, tot verbazing van omwonenden en ondanks een uitspraak van de rechter, waaraan een dwangsom van 200.000 euro is gekoppeld.

AlFitrah moest het pand van de rechter per 1 oktober verlaten, omdat de eigenaar op het terrein van het pand huizen wil bouwen. Het bestuur van AlFitrah probeerde tevergeefs de rechter nog te wraken, maar leek daarna eieren voor zijn geld te hebben gekozen.

Toch is alFitrah er nog niet helemaal weg, nu de moskee een herdenkingsdienst organiseerde voor een inwoner uit Overvecht die was overleden. Een uitvaartondernemer had aan alFitrah gevraagd om in het pand de uitvaartdienst te houden.

Het is onduidelijk of de eigenaar eigenaar van het pand alFitrah uitstelt heeft verleend.

Sinds 2012 organiseert alFitrah diensten in het voormalige ROC-gebouw. De gemeente Utrecht volgt de moskee met argwaan, vanwege de radicale boodschap die imam Suhayb Salam (foto) zou uitdragen.

Het Verwey-Jonker Instituut bracht in 2019 een rapport uit over koranlessen aan kinderen in de moskee, waarbij het melding maakte over lijfstraffen en het leren van kinderen om zich af te keren van de Nederlandse samenleving.

De Tweede Kamer deed vorige zomer aangifte tegen alFitrah. De Kamercommissie tegen ‘ongewenste invloed uit het buitenland’, waarvoor alFitrah-voorzitter en imam Suhayb Salam begin 2020 moest opdagen (foto), vermoedt dat hij meineed pleegde tijdens dit verhoor onder ede.

Omdat alFitrah tot nu toe geen wetten heeft overtreden, heeft de burgemeester nooit ingegrepen.

- Advertentie -