18.9 C
Amsterdam

Utrecht: dubbel zoveel signalen over radicalisering dan normaal

Lees meer

De gemeente Utrecht luidt de noodklok: steeds meer Utrechters radicaliseren. Als gevolg van de coronapandemie zijn veel Utrechters boos op de overheid. Ze voelen zich daardoor sneller aangetrokken door (met name rechts)extremistisch gedachtegoed.

Voor de coronapandemie kwamen de meeste extremisten in Utrecht van islamistische huize maar nu vormen ‘coronawappies’ de grootste groep extremisten. Ze radicaliseren op een vergelijkbare manier als sommige islamitische jongeren, namelijk via internetfilmpjes en andere content met extremistische boodschappen.

Sinds juni vorig jaar heeft de gemeente Utrecht twee keer zoveel signalen over radicalisering binnengekregen dan normaal, meldt RTV Utrecht. Bovendien hebben meer mensen die radicaliseren last van psychische problemen en gedragsproblemen, aldus het college tegen de gemeenteraad.

‘We zien complottheorieën vrij baan krijgen. Het rechtsextremisme online groeit. Het omslaan van sentimenten naar acties, copycat-gedrag, kan ook steeds sneller plaatsvinden door sociale media. We moeten alert zijn en blijven op een volgende golf van radicalisering.’

De situatie in Utrecht is niet uniek. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meldde in oktober dat door het hele land heen radicalisme extra in opkomst is vanwege corona.

- Advertentie -