13.7 C
Amsterdam

Utrecht: SP, CDA, VVD en PVV willen optreden tegen alFitrah-moskee

Lees meer

De fracties van VVD, SP, PVV en CDA in de Utrechtse gemeenteraad hebben het college opgeroepen om handhavend op te treden tegen de salafistische alFitrah-moskee in Overvecht. Deze moskee zou vrouwenbesnijdenis, polygamie en ‘illegale shariahuwelijken’ goedpraten, schrijft de Utrechtse Internet Courant.

Het balletje is gaan rollen na een klacht van Femmes For Freedom van Shirin Musa. De organisatie diende een handhavingsverzoek in bij de gemeente Utrecht. De gemeente wees dit verzoek af, want de uitingen van de moskee vielen onder de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van onderwijs.

De rechtse fracties in de gemeenteraad, en de SP, blijven volharden en steunen Femmes For Freedom. Ze vinden nu dat het college alsnog handhavend moet ingrijpen.

‘In hoeverre valt volgens het college het beschermen van meisjes, meiden en vrouwen tegen genitale verminking, polygamie en illegale shariahuwelijken onder fundamentele mensenrechten?’, vragen de partijen zich af.

De Tweede Kamer deed deze zomer al aangifte tegen alFitrah. De Kamercommissie tegen ‘ongewenste invloed uit het buitenland’, waarvoor alFitrah-voorman Suhayb Salam begin dit jaar moest opdagen (foto), vermoedt dat hij meineed pleegde tijdens dit verhoor onder ede.

Het Verwey-Jonker Instituut bracht vorig jaar een rapport uit over koranlessen aan kinderen in de alFitrah-moskee, waarbij het melding maakte over lijfstraffen en het leren van kinderen om zich af te keren van de Nederlandse samenleving

Ook op Musa klonk afgelopen jaren kritiek omdat ze zou samenspannen met ‘radicaal rechts’ en moslimhaat aan zou wakkeren. Zo werkte ze voor een postercampagne in Rotterdam samen met Leefbaar, verdedigde ze GeenStijl tijdens een advertentieboycot en sprak ze op een eveement van de Forum-jongeren. Anderen, waaronder journaliste Fidan Ekiz, nemen voor Musa op omdat zij thema’s aansnijdt die anderen binnen de moslimgemeenschap zouden laten liggen.

- Advertentie -