18.8 C
Amsterdam

Syrische broers verliezen kort geding: moeten azc inruilen voor ouderlijk huis

Lees meer

Twee Syrische broers, beiden twintigers, moeten volgens de rechter het azc in Utrecht verlaten en bij hun ouders intrekken. Dit, terwijl ze een eigen woning opeisen en daarom weigeren het azc te verlaten, schrijft het AD Utrecht.

De Syrische broers spanden een kort geding aan tegen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Tijdens de zitting vertelde het tweetal vaak heftige ruzies met hun ouders te hebben en op dit moment zelfs niets meer met het gezin te maken te willen hebben. ‘Ik heb mijn vader al zeven maanden niet gesproken’, aldus de oudste broer.’

Het Syrische gezin kreeg na lange tijd in het azc een woning toegewezen in Limburg. Vader, moeder, dochter en twee zoons, verhuisden wel, maar de twee broers weigeren te vertrekken. De oudste zoon met een zoontje kreeg wel een eigen huis aangeboden.

Volgens het beleid van COA hebben de twee broers geen recht op een eigen huis, omdat zij zogenoemde ‘nareizigers’ zijn. Ze zijn vanuit Syrië naar Nederland gehaald om herenigd te worden met hun gezin. Ook vindt het COA een eigen huis voor de Syrische broers ‘gezien het woningtekort’ en ‘de alsmaar toenemende vraag naar opvangplekken voor asielzoekers niet te doen’, aldus het COA.

De Utrechtse voorzieningenrechter is het met het COA eens en oordeelt dat de broers zo snel mogelijk uit het azc moeten vertrekken en bij hun ouders moeten gaan wonen. Van daaruit kunnen ze zelf op zoek naar een woning, aldus de rechter.

- Advertentie -