13.8 C
Amsterdam

Utrecht: VVD en PVV willen salafistische moskee voorgoed uit stad

Lees meer

De Utrechtse fracties van VVD en PVV willen de salafistische moskee alFitrah definitief uit de Domstad verbannen, meldt AD Utrecht.

Eerder deze week bepaalde de rechter dat alFitrah uiterlijk op 1 oktober definitief vertrokken moet zijn uit het schoolgebouw in Utrecht Overvecht, want de eigenaar van het pand wil er appartementen bouwen. De salafistische stichting van imam Suhayb Salam (foto) heeft nog geen nieuwe locatie voor de moskee, maar als het aan VVD en PVV ligt komt die er ook niet.

‘Er liggen genoeg onderzoeken dat het niet klopt wat er binnen alFitrah gebeurt’, zegt VVD-raadslid Tess Meerding.

Ze wijst op een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut uit 2019, waarin staat dat de moskee bezoekers ontmoedigt zich aan te sluiten bij de Nederlandse samenleving. Zo worden kinderen die lessen volgen bij de moskee ontraden mee te doen aan Sinterklaas, Kerstmis en schoolreisjes. ‘Als er zoveel waarschuwingen zijn geweest, zou het toch gek zijn dat ze opnieuw onderdak vinden’, zegt de VVD.

De PVV wil ook dat alFitrah definitief weg gaat uit Utrecht. ‘Het is een foute club die je niet in Utrecht moet willen hebben.’ De partij vreest wel dat de salafistische stichting ondergronds, in huiskamers, verder gaat.

Burgemeester Sharon Dijksma geeft te kennen dat haar mogelijkheden beperkt zijn. Als alFitrah erin slaagt een nieuw schoolgebouw te betrekken, dan kan de gemeente Utrecht niet voorkomen dat de activiteiten in dat nieuwe gebouw zullen worden voortgezet.

- Advertentie -