Een sponsordeal van de Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit met de Chinese techgigant Huawei zorgt voor flinke discussie. Het Chinese staatsbedrijf is namelijk medeplichtig aan de vervolging van de Oeigoerse moslimminderheid in de Chinese provincie Xinjiang, onder meer via surveillancetechnologie.
In december bleek dat Huawei een test had uitgevoerd met een etnisch profilerend ‘Oeigoerenalarm’. Deze software kan gelaatstrekken van Oeigoeren in een menigte onderscheiden en meldt dit vervolgens aan de lokale veiligheidsdiensten. Barcelona-spits Antoine Griezmann verscheurde hierop zijn sponsordeal met de Chinese techgigant.
De universiteitsbestuurders van de UvA en de VU blijven echter echt staan achter hun Huawei-deal, die inhoudt dat Amsterdamse wetenschappers – in ruil voor 3,5 miljoen euro en toegang tot data – onderzoek doen naar het verbeteren van een intelligente zoekmachine.
De universiteiten beroepen zich op Europese regelgeving en dat het gaat om een Europese dependance van Huawei. Toch kunnen deze universiteiten beter een voorbeeldnemer aan voetballer Griezmann, schrijven UvA-student Assamaual Saidi en UvA-promovendus Joshua Cohen in het Parool.
De auteurs hekelen de ‘legalistische respons’ van de universiteiten en contrasteren die met de reactie van de Europese vicepresident Communicatie van Huawei. ‘Hij kon de praktijken van zijn werkgever namelijk niet meer aan zichzelf verkopen en stapte daarom op.’
‘Hoe kunnen de universiteiten lessen over diversiteit, inclusiviteit en mensenrechten geven als ze tegelijkertijd hun goede naam verbinden aan een bedrijf dat onderdrukkende regimes actief ondersteunt bij de vervolging van minderheden en dissidenten?’, vragen Saidi en Cohen zich af.
‘Hoe kun je als universiteitsbestuur recent een eredoctoraat uitreiken aan hoogleraar Shoshana Zuboff voor haar onderzoek naar de gevaarlijke macht van techgiganten als je tegelijkertijd de meest perverse vorm van die macht legitimeert middels samenwerking?