13.8 C
Amsterdam

UvA lanceert ‘dekolonisatie-toolkit’: ‘westerse rationaliteit’ niet meer heilig

Lees meer

Het diversiteitsteam van de Universiteit van Amsterdam heeft een ‘Decolonization Toolkit’ gelanceerd: een virtuele gereedschapskist voor studenten en medewerkers om zichzelf en de universiteit te ‘dekoloniseren’.

Met de toolkit wil het diversiteitsteam antwoord geven op alle vragen rondom ‘dekolonisatie’. ‘Westerse rationaliteit’ is wat betreft het diversiteitsteam niet langer de enige juiste manier van denken, meldt studentenkrant Folia.

In de toolkit wordt ook gesproken over ‘bondgenoten’. Volgens het diversiteitsteam is het niet de bedoeling om ‘bondgenoten’ tegen ‘vijanden’ te zetten, maar gaat het om solidariteit te bevorderen.

Studenten kunnen door middel van formele en informele strategieën hun docenten onder druk zetten om actieplannen op te stellen. Ze kunnen docenten tevens aanmoedigen om het lesmateriaal te verrijken met niet-westerse, niet-eurocentrische bronnen en auteurs.

Ook staat in de toolkit om het interieur van het klaslokaal te dekoloniseren. Nu zijn de klaslokalen vaak in rijen of in een U-vorm opgedeeld, waarbij de docent altijd vooraan staat. Die setting moet uitnodigender, veiliger en toegankelijker, aldus het diversiteitsteam.

- Advertentie -