18.9 C
Amsterdam

Vaccineren tijdens ramadan, mag dat? Ja, zeggen moslimgeleerden in België

Lees meer

Moslims kunnen zich tijdens de Ramadan gewoon laten vaccineren. Dat stelt het Executief van de Moslims van België (EMB), de moslimraad in dat land.

Tijdens de ramadan, de jaarlijkse islamitische vastenmaand, mogen moslims eigenlijk niets tot zich nemen. Daardoor ontstond twijfel binnen de Belgische moslimgemeenschap of vaccineren tijdens de ramadan is toegestaan.

‘Vaccins botsen op geen enkele manier met de naleving van de vasten en de geldigheid ervan’, stelt de moslimraad hen nu gerust.

‘Een vaccin ter bestrijding van corona verbreekt het vasten niet, omdat het geen voedende werking heeft’, voegt de Gentse imam Khalid Benhaddou toe.

In de coronovaccins Pfizer-BioNTech, Moderna en AstraZeneca wordt geen varkensgelatine gebruikt. Toch doen onder Belgische moslims zulke geruchten de ronde. Het innemen van varkensresten is verboden volgens de islam.

Dus of vaccins nu werkelijk halal zijn? Daarop heeft de Raad der Theologen, het hoogste geestelijke adviesorgaan van de islam in België en verbonden aan het EMB, nog definitief antwoord. ‘Artsen benadrukken de noodzaak van vaccinatie, dat volstaat.’

Toch vinden sommige imams het nodig om zich hier wel over uit te spreken, vanwege de wilde complottheorieën over vaccins op social media die ook onder moslims de ronde doen. De Antwerpse imam Nordine Taouil, zelf lid van de Theologische Raad, stelt alvast dat de vaccins halal zijn.

Taouil: ‘God vraagt: breng anderen niet in gevaar en bescherm jezelf. Een vaccin is een middel om beide te doen.’

- Advertentie -