16.7 C
Amsterdam

VAE klagen 87 politieke tegenstanders aan tijdens klimaattop

Lees meer

De Verenigde Arabische Emiraten hebben 87 politieke tegenstanders aangeklaagd voor terrorisme. Ze riskeren levenslange gevangenisstraffen, of zelfs de doodstraf.

Onder de aangeklaagden bevinden zich onder andere mensenrechtenadvocaat Mohammed al-Roken, mensenrechtenactivist Ahmed Mansoor en econoom en mensenrechtenactivist Nasser bin Ghaith.

De politieke tegenstanders werden tot nu zonder proces vastgehouden, maar de klimaattop COP28, die momenteel in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) plaatsvindt, was aanleiding voor de regering om de dissidenten officieel aan te klagen. ‘COP28 was aan de gang en mensen vroegen ernaar. Dus in plaats van te zeggen ‘we houden deze mensen vast’, beweren de autoriteiten dat er nieuwe aanklachten waren’, vertelt Hamad al-Shamsi van Emirates Detainees Advocacy Centre (Edac) aan de website Middle East Eye

‘De meeste mensen die al gevangen zaten, zaten straffen van tien jaar uit maar riskeren nu levenslange gevangenisstraffen, of zelfs de doodstraf.’ Anderen zijn recentelijk aangeklaagd. 

Ook James Lynch, mededirecteur van de Britse onderzoeks- en belangenbehartigingsgroep FairSquare, is kritisch en spreekt van ‘een gigantische klap in het gezicht van de mensenrechtenverdedigers van het land’. De volgende hoorzitting staat gepland voor donderdag.

- Advertentie -