14.2 C
Amsterdam

Van der Burg streeft naar nul buitenslapers in Ter Apel, maar garandeert niks

Lees meer

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken streeft naar ‘nul, nul, nul’ buitenslapers in Ter Apel, zegt hij. Maar hij kan niet garanderen dit ook gaat lukken, aldus RTV Noord.

De VVD-politicus zegt dat het helaas niet uit te sluiten is dat er deze zomer opnieuw asielzoekers buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De instroom van nieuwe asielzoekers is namelijk ‘idioot hoog’, zegt hij. ‘Er zijn nu 32.000 structurele opvangplekken, zodat er daarnaast nog ruim 40.000 plekken nodig zijn.’

Voor de komende zes maanden verwacht Van der Burg nog geen problemen, omdat er nog duizenden opvangplekken zijn in de (crisis-)noodopvang. Tegelijkertijd lopen er wel een paar tijdelijke contracten voor vluchtelingen af, waaronder die van ongeveer vijfduizend niet-Oekraïense vluchtelingen uit Oekraïne, die begin 2022 een tijdelijke verblijfsstatus hebben gekregen. ‘Als we niks doen, hebben we een probleem’, aldus de bewindspersoon.

Het kabinet wil een nieuwe spreidingswet invoeren, die moet leiden tot een betere verspreiding van de asielopvang over het gehele land. De VVD-fractie verzette zich hier lange tijd tegen, omdat het kabinet zogenoemde weigergemeenten wil dwingen om asielzoekers op te vangen. Pas na het machtswoord van premier Mark Rutte ging de fractie akkoord.

- Advertentie -