14.4 C
Amsterdam

Rotterdamse gemeenteraad stemt in met eeuwige grafrust voor moslims

Lees meer

Het is nu ook officieel mogelijk om als moslim in Rotterdam eeuwige grafrust te krijgen. Gisteren heeft de gemeenteraad hiermee formeel ingestemd, schrijft Dagblad 010.

Aanvankelijk had VVD-wethouder Bert Wijbenga buiten de gemeenteraad om goedkeuring gegeven. Dit, na een verzoek van Denk en Nida om in Rotterdam de eeuwige grafrust voor moslims mogelijk te maken. Nu heeft de gemeenteraad zich hier ook achter gesteld.

Alleen Leefbaar Rotterdam en de PVV stemden tegen.

‘Het is een politieke keuze om een omstreden wens vanuit de islamitische gemeenschap in te willigen’, reageerden Tanja Hoogwerf (Leefbaar) en Maurice Meeuwissen (PVV). ‘Eeuwige grafrust staat haaks op onze cultuur en is derhalve zeer onwenselijk.’

Beide partijen menen dat het toestaan van begraven voor onbepaalde tijd zal leiden ‘tot capaciteitsproblemen op gemeentelijke begraafplaatsen, waar op termijn voor niemand anders meer ruimte zal zijn’.

Vanwege de coronacrisis heeft Marokko het luchtruim gesloten en kunnen overledenen niet daarheen gerepatrieerd worden. In Marokko is de voor moslims voorgeschreven eeuwige grafrust normaal, terwijl de plekken in Nederland schaars zijn.

- Advertentie -