11.2 C
Amsterdam

Vandaag is het Eid Al-Mawlid an-Nabi, de geboortedag van profeet Mohammed

Lees meer

Vandaag is het Eid Al-Mawlid an-Nabi, de geboortedag van de profeet Mohammed. Deze feestdag wordt door moslims over de hele wereld gevierd.

De festiviteiten tijdens deze feestdag verschillen van land tot land en van regio tot regio, variërend van het koken van lekker eten tot het aansteken van kaarsen en het dragen van speciale kleding. Gelovigen gaan in de avond naar de moskee. Daar wordt dan gesproken over het leven van de profeet. Eid Al-Mawlid an-Nabi is ook een populaire dag om een besnijdenis uit te voeren.

De profeet Mohammed werd in het jaar 570 van de westerse jaartelling geboren in het Arabische handelscentrum Mekka. Veertig jaar later kreeg hij, zo leert de islam, zijn eerste openbaring van de engel Gabriël in een grot nabij Mekka, tijdens de Waardevolle Nacht (Lailat-ul-Qadr), de heiligste nacht tijdens de heilige islamitische feest- en vastenmaand Ramadan.

Mohammed is volgens het islamitische geloof de belangrijkste profeet van God, maar ook de laatste profeet. Vele profeten, waaronder Mozes, Ibrahim (Abraham, volgens christenen en joden) en Isa (Jezus) gingen hem voor.

Eid Al-Mawlid an-Nabi is een traditie die pas in de dertiende eeuw is ontstaan. Het is een feestdag en een vrije dag in de meeste islamitische landen. In de streng-orthodoxe landen Saoedi-Arabië en Qatar is dat echter niet het geval. Daar wordt Eid Al-Mawlid an-Nabi als een ongeoorloofde religieuze vernieuwing (bid’ah) beschouwd.

Eid Al-Mawlid an-Nabi wordt elk jaar gevierd op 12 12 rabi’ al-awwal, de derde maand van het islamitische maanjaar.

- Advertentie -