14.2 C
Amsterdam

Tweede Kamer: Ljowa (7) mag in Nederland blijven

Lees meer

De zevenjarige Ljowa Shahbazyan dreigde te worden uitgezet naar Armenië, maar de Tweede Kamer stemde vanmiddag voor een motie om de kinderpardonregeling iets aan te passen. Dit betekent dat Ljowa en circa tien andere kinderen kunnen blijven.

Het gezin van de Amersfoortse Ljowa, zijn ouders, broertje en zusje was elf jaar geleden naar Nederland gekomen. De kinderen zijn hier geboren. Zijn ouders wisten niet dat ze een asielprocedure voor hem moesten opstarten. Volgens de staatssecretaris had hij daarom geen recht op een verblijfsvergunning op grond van de huidige kinderpardonregeling.

Het kinderpardon biedt mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning, als de kinderen tenminste vijf jaar in ons land wonen zonder zicht op een verblijfsvergunning. Het pardon voorzag nog niet in situaties zoals die van Ljowa.

Enkele partijen, onder aanvoering van SP-Kamerlid Jasper van Dijk, wilden daarom de kinderpardonregeling aanpassen zodat Ljowa en zijn familie in Nederland kunnen blijven. De VVD en de andere rechtse fracties stemden tegen aanpassing van de wet, maar tevergeefs: Ljowa mag blijven.

Gisteren nog overhandigde Ljowa samen met zijn klasgenoten achtduizend handtekeningen aan leden van de Tweede Kamer in Den Haag.

- Advertentie -