Veel animo in grote steden om kinderen uit Griekse kampen op te vangen

Lees meer

De oproep van NGO’s aan Nederlandse gemeenten om alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen is niet onbeantwoord gebleven.

Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children vroegen gisteren aan Nederlandse gemeenten om vijfhonderd kinderen uit de Griekse kampen op te vangen. ‘Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht’, aldus de drie NGO’s.

Het gemeentebestuur van Leiden heeft gezegd 25 kinderen op te willen vangen. Daarnaast zijn er meerderheden in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen en Groningen om het voorbeeld van Leiden te volgen en willen linkse partijen in Rotterdam en Nijmegen dit ook.

Volgens Stichting Vluchteling worden kinderen vaak vooruitgestuurd door hun Syrische families: alleen kinderen maken namelijk nog kans op een asielvergunning. Griekenland vroeg in oktober al aan de EU-landen om 2.500 alleenreizende kinderen op te vangen. Nederland reageerde toen niet.

De timing van Nederlandse NGO’s en gemeenten om nu alsnog kinderen op te vangen is niet bijzonder. Vorige week vrijdag opende Turkije zijn grenzen. Er lijkt daarmee een nieuw hoofdstuk te gaan worden toegevoegd aan de toch al penibele situatie in de overvolle Griekse migrantenkampen.

Het is uiteindelijk aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie & Veiligheid) om te besluiten over de kinderen. Zij was deze week in Brussel om met andere landen te prate over steun aan Griekenland. Onbekend is of daar ook is gesproken over kinderen in de kampen.

- Advertentie -

4 REACTIES

 1. een verlapte manier om door gezinshereniging alsnog een verblijfsvergunning te krijgen
  En nee ik ben er niet tegen dat je kinderen moet helpen .
  Ik vraag me wel af hoe en waar iedereen geplaatst word terwijl we zelf steeds minder kunnen bieden aan de kinderen in Nederland die problemen hebben

  We hebben hier niet voor niet de stichting het vergeten kind

 2. Snap de opmerking van Nieuwenburg en wil daar niets aan af doen… maar uiteindelijk is het ook een kwestie van vergelijking: je kunt toch niet ontkennen dat grootste deel van kinderen hier (ook die met achterstanden) die de risico’s lopen die vluchtelingenkinderen lopen. Kortom: het een sluit het ander absoluut niet uit

 3. uiteraard sluit het een het ander niet uit Frank Maar ik ga er dan vanuit dat er gastouders gezocht moeten worden die de taal beheersen ??
  Dat de gastouders een islamitsche achtergrond moeten hebben ze zullen buiten de Nederlandse taal ook in hun eigen taal onderwijs moeten krijgen ??
  Wat ik lees ook in het verhaal is dat kinderen bewust vooruit gezonden zijn door de ouders met het idee het kind krijgt eerder een verblijfsvergunning dus de ouders veroorzaken dit probleem zelf wetende dat als het kind kan blijven de gezinshereniging van zelf komt
  Het zo fijn zijn als er mensen zijn die de kinderen kunnen opvangen maar er moet ook verteld worden dat er een kans is dat de kinderen terug moeten
  Dat kunnen wij niet in ieder geval niet de mensen die Frank heten en Henk /
  Het opvangen van die kinderen is heel erg belangrijk voor nu .
  Maar laten we niet de toekomst vergeten van de zelfde kinderen hoe denken we daar over en hoe gaan we er mee om (of kunnen we er mee omgaan )
  Ik pleit dan ook meer om in de regio de kinderen op te vangen in hun eigen belang
  NOGMAALS er moet hulp komen maar hoe ik heb geen idee

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here