13.8 C
Amsterdam

Veel animo in grote steden om kinderen uit Griekse kampen op te vangen

Lees meer

De oproep van NGO’s aan Nederlandse gemeenten om alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen is niet onbeantwoord gebleven.

Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children vroegen gisteren aan Nederlandse gemeenten om vijfhonderd kinderen uit de Griekse kampen op te vangen. ‘Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht’, aldus de drie NGO’s.

Het gemeentebestuur van Leiden heeft gezegd 25 kinderen op te willen vangen. Daarnaast zijn er meerderheden in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen en Groningen om het voorbeeld van Leiden te volgen en willen linkse partijen in Rotterdam en Nijmegen dit ook.

Volgens Stichting Vluchteling worden kinderen vaak vooruitgestuurd door hun Syrische families: alleen kinderen maken namelijk nog kans op een asielvergunning. Griekenland vroeg in oktober al aan de EU-landen om 2.500 alleenreizende kinderen op te vangen. Nederland reageerde toen niet.

De timing van Nederlandse NGO’s en gemeenten om nu alsnog kinderen op te vangen is niet bijzonder. Vorige week vrijdag opende Turkije zijn grenzen. Er lijkt daarmee een nieuw hoofdstuk te gaan worden toegevoegd aan de toch al penibele situatie in de overvolle Griekse migrantenkampen.

Het is uiteindelijk aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie & Veiligheid) om te besluiten over de kinderen. Zij was deze week in Brussel om met andere landen te prate over steun aan Griekenland. Onbekend is of daar ook is gesproken over kinderen in de kampen.

- Advertentie -